10 Ocak 2014 Cuma

TEPSİ MANTISI


MALZEMELER:

Hamuru için :

2 yumurta

4 su bardağı un

1 su bardağı su /duruma göre

1 tatlı kaşığı tuz

İç malzemesi :

1 büyük boy soğan

2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı karabiber

150 gr. kıyma

1,5 çorba kaşığı domates salçası

4 su bardağı sıcak su/2 yemek kaşığı tereyağı

Sarımsaklı yoğurt

Bugün herkesin yemeği çok sevdiği Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden tepsi mantısını aktarmak istiyorum. Kayserili değilim ancak umarım onlarda beğenir. Benim eşim severek yiyor. Kendisi biraz et sever olduğu için etli yemeklerden vazgeçemiyoruzJ

Yapılışı :

Her hamur işine başlarken yaptığımız gibi unu eliyoruz ve ortasına (benim tercihim 2 yumurta ama isteyenler 1 de kırabilirler )kırıyoruz. Tuzu ekliyoruz ve 1 su bardağı suyu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Hamur biraz sert olacak. Hamuru yoğurma işlemi bittikten sonra onu biraz dinlendirelim. Biz de bu arada içini hazırlayabiliriz. Hamur dinlendikten sonra eğer usta bir açıcı değilseniz küçük bezeler halinde hamuru açabilirsiniz. Yaklaşık 1,5 cm kalındığında olsun ki kolay bükülsün J Açtığımız hamuru küçük kareler şeklinde kesip içine herhangi bir şey koymadan bohça şeklinde kapatıyoruz. Yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisine kardeş kardeş diziyoruz. 200 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. İç malzemelerini hazırlarken de soğanı ufak ufak doğruyoruz. Tereyağında pembeleşinceye kadar kavuruyoruz (tereyağının yanmaması için  sıvıyağ katabiliriz). Ardından kıymayı koyup rengi dönene kadar kavuruyoruz. İçine tuzu ve karabiberi koyuyoruz.  Ayrı bir tencerede salçayı , bir parça tereyağını ve sıcak suyu katıp pişiriyoruz. İçine kıymalarımızı, ve mantımızı atıp şöyle bir pişiriyoruz ki mantılar kendini bulsun.    

 Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdiriyoruz . Süper bir tat oluyor J Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder