Biberli ekmekle ben Mersin’de tanıştım. “Mersin’in biberlisi”
diyemeyeğim çünkü bu Doğu Akdeniz Bölgemizde sıklıkla yapılıyor. Biberli ekmek tarifini kayınvalidem Asiye
annemden aldım. Eşim ve benim yemek konusunda bir teorimiz var: Kayınvalidem
elini neye sürse çok lezzetli oluyorJ Şaka değil
gerçek (maşallah suphanallah nazar değmez inşallah) Ama annemin en büyük
özelliği her şeyi göz kararı yapması. Malzemeler de bu şekilde ortaya
çıkartıldıJ Şimdiden deneyenlere afiyet
olsun…
MALZEMELER:
Hamur için:
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım paket yaş maya (20 gr)
1 Su bardağı yarısı Ilık su ve yarısı ılık süt
Aldığı kadar un (yaklaşık 4-5 su bardağı aldı bizimki ama yumuşak bir
hamur oluncaya kadar un koyulması gerek)
İçi için:
6 yemek kaşığı biber salçası(hani bildiğiniz ev yapımı olanlardan )
1 su bardağı zeytinyağı (biz yağlı seviyoruz dileğe göre ½ su bardağı
da olabilir)
2 tane soğan
1 Su bardağı dövülmüş ceviz
1 yemek kaşığı susam
Gerekirse tuz, istenirse de kekik oldukça yakışıyor
Yapılışı:
1 Bardak ılık su ve sütlü karışımımıza mayamızı, 1 tatlı kaşığı
tuzumuzu ve şekerimiz koyup eritiyoruz. Bir miktar hamuru eledikten sonra
ortasını havuz yapıp yavaş yavaş mayalı karışımdan döküp karıştırıyoruz. Hamurumuz
yumşak bir hamur oluncaya kadar un ekleyip yoğuruyoruz. Hamurumuz hazır
olduktan sonra dinlenmeye bırakıyoruz. Yaklaşık yarım saat yeterli olacaktır.
Biz de bu sırada içini hazırlayabiliriz. Soğanları küçük küçük doğruyoruz
aslında robottan geçirmek iyi bir fikir olabilir. Tereyağı ve zeytinyağı ile
birlikte bir tavada hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz unutmayalım ki
hamurla birlikte biraz daha pişecek. İçine salçamızı, dövülmüş cevizleri koyup şöyle bir
çeviriyoruz. İçimiz hazır. Hamurlarımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp
yağlı kâğıt bile koysak yine de yağladığımız tepsiye düzleyerek koyuyoruz. Hamurları
koyma işlemimiz bittikten sonra içimizi hamurlarımızın ortasına yerleştiriyoruz.
Kırmızı yağlar hamurun etrafına yayılabilir önemli değil ekmeği daha lezzetli
yapar. En son üstüne susam serpebiliriz. Tepsimizi 180 derecelik (santigrat )
fırında hamurlar pişinceye kadar tutacağız. Afiyet olsunJ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder