13 Ocak 2014 Pazartesi

BİBERLİ EKMEK TARİFİ (KOLAY)


Biberli ekmekle ben Mersin’de tanıştım. “Mersin’in biberlisi” diyemeyeğim çünkü bu Doğu Akdeniz Bölgemizde sıklıkla yapılıyor.  Biberli ekmek tarifini kayınvalidem Asiye annemden aldım. Eşim ve benim yemek konusunda bir teorimiz var: Kayınvalidem elini neye sürse çok lezzetli oluyorJ Şaka değil gerçek (maşallah suphanallah nazar değmez inşallah) Ama annemin en büyük özelliği her şeyi göz kararı yapması. Malzemeler de bu şekilde ortaya çıkartıldıJ Şimdiden deneyenlere afiyet olsun…

MALZEMELER:
Hamur için:
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım paket yaş maya (20 gr)
1 Su bardağı yarısı Ilık su ve yarısı ılık süt  
Aldığı kadar un (yaklaşık 4-5 su bardağı aldı bizimki ama yumuşak bir hamur oluncaya kadar un koyulması gerek)

İçi için:
6 yemek kaşığı biber salçası(hani bildiğiniz ev yapımı olanlardan )
1 su bardağı zeytinyağı (biz yağlı seviyoruz dileğe göre ½ su bardağı da olabilir)
2  tane soğan
1 Su bardağı dövülmüş ceviz
1 yemek kaşığı susam
Gerekirse tuz, istenirse de kekik oldukça yakışıyor
Yapılışı:

1 Bardak ılık su ve sütlü karışımımıza mayamızı, 1 tatlı kaşığı tuzumuzu ve şekerimiz koyup eritiyoruz. Bir miktar hamuru eledikten sonra ortasını havuz yapıp yavaş yavaş mayalı karışımdan döküp karıştırıyoruz. Hamurumuz yumşak bir hamur oluncaya kadar un ekleyip yoğuruyoruz. Hamurumuz hazır olduktan sonra dinlenmeye bırakıyoruz. Yaklaşık yarım saat yeterli olacaktır. Biz de bu sırada içini hazırlayabiliriz. Soğanları küçük küçük doğruyoruz aslında robottan geçirmek iyi bir fikir olabilir. Tereyağı ve zeytinyağı ile birlikte bir tavada hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz unutmayalım ki hamurla birlikte biraz daha pişecek. İçine salçamızı,  dövülmüş cevizleri koyup şöyle bir çeviriyoruz. İçimiz hazır. Hamurlarımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlı kâğıt bile koysak yine de yağladığımız tepsiye düzleyerek koyuyoruz. Hamurları koyma işlemimiz bittikten sonra içimizi hamurlarımızın ortasına yerleştiriyoruz. Kırmızı yağlar hamurun etrafına yayılabilir önemli değil ekmeği daha lezzetli yapar. En son üstüne susam serpebiliriz. Tepsimizi 180 derecelik (santigrat ) fırında hamurlar pişinceye kadar tutacağız. Afiyet olsunJ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder