20 Ocak 2014 Pazartesi

Ev Yapımı Tereyağı


“Eskisi gibi değiliz… Eskiden yediklerimizi yiyemiyoruz” diye yakınmaları her taraftan duyuyoruz. Pekiyi bunun için ne yapıyoruz. Eğer organik ürünler tercih ediyorsak ne ala… Ama herkes organik ürünlere ulaşabiliyor mu? Büyük şehirler de yaşamanın olumsuz yönlerinden biri de yediğimiz içtiğimiz ürünlerin ne kadar katkı maddesiz olduğunu kestiremeyişimiz.

En basitinden evde çocuklarımıza ne sütü içiriyoruz? Pek çoğumuz kutu sütlerini kullanıyoruz. Son zamanlarda ben şanslılar arasına girmeye başladım. Çünkü sütçümden süt alıp ev yapımı yoğurt ve taze süt içebiliyoruz. Bugünkü tarifim de aldığımız bu sütlerin kaymaklarıyla ilgili… eğer siz de sütlerinizin kaymaklarını biriktirebiliyorsanız ev yapımı tereyağı tarifim hem çok kolay hem de çok lezzetli olacaktır.

MALZEMELER:

Biriktirdiğimiz süt kaymakları

1 su bardağı ılık (sıcağa yakın) su

1 su bardağı çok soğuk su

(daha sonra yıkamak içinde 1-1,5 bardak soğuk suya ihtiyacımız olacak)

YAPILIŞI:

Kaymaklarımızı derince bir kaba koyuyoruz. Benim biriktirdiğim kaymak yaklaşık 750 gr. kadardı verdiğim su miktarları da bununla orantılıdır.  Mikserle kaymağı yaklaşık 6-7 dakika karıştırıyoruz. Bu karışıma 1 su bardağı sıcağa yakın ılık suyumuzu azar azar döküp, mikserle karıştırmaya devam ediyoruz. 1-2 dakika sonra 1 su bardağı soğuk suyu azar azar ekleyip mikserle karıştıracağız. Karıştırdıkça yağlar üste doğru toparlanmaya başlayacak altında da sütümüzün suyu kalacaktır. Bu şekilde olduğunda yağları bir kaşık yardımı ile üstünden toplamaya başlayabiliriz. Topladığımız yağları buzlukta 5 dakika kadar bekletelim. Çünkü son aşama olarak yaptığımız yağı buz gibi soğuk suyla yıkamamız gerekiyor. 5 dakika buzlukta beklettiğimiz tereyağını yıkama işlemini söyle yapacağız. Yaptığımız tereyağının içine buz gibi soğuk suyu dökeceğiz, kaşık yardımıyla karıştıracağız, bu işleme yıkama denir. Döktüğümüz suyun rengi tereyağımız yüzünden süt renginde çıkacaktır. Çıkan bu sudan çok güzel kurabiye ve poğaça yapılır hatırlatalım J.  Bu yıkama işlemine kabımızın içinde kalan suyumuz tertemiz su oluncaya kadar devam edeceğiz. İşte hepsi bu kadarJ afiyet olsunJ    

2 yorum:

  1. merhaba, paylaşım için çok teşekkür ederek :) ben yıkama kısmını tam anlamadım. acaba bir kaptaki suyun içine yağı koyup kaşıkla karıştırıp, daha doğrusu ezip, üste çıkan yağı toplayıp başka bir kaptaki suya mı atacağız? böyle mi? ya da nasıl :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayın biraz geç cevap vereceğim belki denemişsinizdir bile:) kaptaki yağın içine suyu döküyoruz.Karıştırıyoruz. Biz karıştırdıkça belli bir su çıkacak, yağ toplanacaktır. Bu suyu döküyoruz. Bu su işimize yaramayacaktır. Aynı işlemi ta ki suyumuzun rengi berrak su haline gelinceye kadar tekrarlıyoruz. Umarım geç de olsa yardımcı olmuşumdur.

      Sil