“Eskisi gibi değiliz… Eskiden yediklerimizi yiyemiyoruz” diye
yakınmaları her taraftan duyuyoruz. Pekiyi bunun için ne yapıyoruz. Eğer
organik ürünler tercih ediyorsak ne ala… Ama herkes organik ürünlere
ulaşabiliyor mu? Büyük şehirler de yaşamanın olumsuz yönlerinden biri de
yediğimiz içtiğimiz ürünlerin ne kadar katkı maddesiz olduğunu
kestiremeyişimiz.
En basitinden evde çocuklarımıza ne sütü içiriyoruz? Pek çoğumuz kutu
sütlerini kullanıyoruz. Son zamanlarda ben şanslılar arasına girmeye başladım. Çünkü
sütçümden süt alıp ev yapımı yoğurt ve taze süt içebiliyoruz. Bugünkü tarifim de
aldığımız bu sütlerin kaymaklarıyla ilgili… eğer siz de sütlerinizin
kaymaklarını biriktirebiliyorsanız ev yapımı tereyağı tarifim hem çok kolay hem
de çok lezzetli olacaktır.

MALZEMELER:
Biriktirdiğimiz süt kaymakları
1 su bardağı ılık (sıcağa yakın) su
1 su bardağı çok soğuk su
(daha sonra yıkamak içinde 1-1,5 bardak soğuk suya ihtiyacımız
olacak)
YAPILIŞI:
Kaymaklarımızı derince bir kaba koyuyoruz. Benim biriktirdiğim kaymak
yaklaşık 750 gr. kadardı verdiğim su miktarları da bununla orantılıdır. Mikserle kaymağı yaklaşık 6-7 dakika karıştırıyoruz.
Bu karışıma 1 su bardağı sıcağa yakın ılık suyumuzu azar azar döküp, mikserle
karıştırmaya devam ediyoruz. 1-2 dakika sonra 1 su bardağı soğuk suyu azar azar
ekleyip mikserle karıştıracağız. Karıştırdıkça yağlar üste doğru toparlanmaya
başlayacak altında da sütümüzün suyu kalacaktır. Bu şekilde olduğunda yağları
bir kaşık yardımı ile üstünden toplamaya başlayabiliriz. Topladığımız yağları
buzlukta 5 dakika kadar bekletelim. Çünkü son aşama olarak yaptığımız yağı buz gibi
soğuk suyla yıkamamız gerekiyor. 5 dakika buzlukta beklettiğimiz tereyağını
yıkama işlemini söyle yapacağız. Yaptığımız tereyağının içine buz gibi soğuk
suyu dökeceğiz, kaşık yardımıyla karıştıracağız, bu işleme yıkama denir. Döktüğümüz
suyun rengi tereyağımız yüzünden süt renginde çıkacaktır. Çıkan bu sudan çok
güzel kurabiye ve poğaça yapılır hatırlatalım J. Bu yıkama işlemine kabımızın içinde kalan
suyumuz tertemiz su oluncaya kadar devam edeceğiz. İşte hepsi bu kadarJ afiyet olsunJ
merhaba, paylaşım için çok teşekkür ederek :) ben yıkama kısmını tam anlamadım. acaba bir kaptaki suyun içine yağı koyup kaşıkla karıştırıp, daha doğrusu ezip, üste çıkan yağı toplayıp başka bir kaptaki suya mı atacağız? böyle mi? ya da nasıl :)
YanıtlaSilKusura bakmayın biraz geç cevap vereceğim belki denemişsinizdir bile:) kaptaki yağın içine suyu döküyoruz.Karıştırıyoruz. Biz karıştırdıkça belli bir su çıkacak, yağ toplanacaktır. Bu suyu döküyoruz. Bu su işimize yaramayacaktır. Aynı işlemi ta ki suyumuzun rengi berrak su haline gelinceye kadar tekrarlıyoruz. Umarım geç de olsa yardımcı olmuşumdur.
Sil