4 Mart 2014 Salı

EVDE PEYNİR YAPIMI


Son dönemlerde evde peynir yapmaya takmış durumdaydım. Dışarıdan aldığımız peynir, ekmek gibi ürünlere ne kadar güveneceğimizi bilmiyorum bu yüzden hemen hemen her şeyi elimden geldiğince evde yapmaya çalışmak istiyorum. Yoğurt—tamam, tereyağı ----tamam, evde peynir? İşte o da tamam olmalıydı. Ve elbette ki başardııııııııım J nasıl mı işte onu resim resim sizinle paylaşacağım. Ben 5 kg çiğ süt ile yapıyorum. Pastörize süt veya kaynamış süt ile ne yazık ki olmuyor (denedim ordan bilyorum).

MALZEMELER

5 KG süt (sütçünüzden aldığınız güzel bir süt)

5 kg su

1 çay bardağı tuz

1 tatlı kaşığı bitkisel bazlı peynir mayası (eczanelerde bulabilirsiniz)

2 çorba kaşığı yoğurt

Süzmek için bez kese

YAPILIŞI

Sütümüz derince bir tencere alıyoruz. Isıtmaya başlıyoruz. Küçük parmağımızı ısırıncaya kadar aynen yoğurt mayaladığımız ısıya getirerek yaklaşık 35-40 dereceye getiriyoruz. Eğer yoğurt mayalıyorsanız bunu anlarsınız. Unutmayın sütte brucella gibi hastalıklar olabilir. Önce tereddüt ettim ancak daha sonra pastörize edeceğimiz için içim rahatladıJ
 Isıttığımız ve altını kapattığımız süte yoğurdumuzu ve 1 tatlı kaşığı mayamızı döküp bekliyoruz.
 
 
 Oda sıcaklığında beklettim ve üstüne hiçbir şey örtmedim. 40-45 dakika sonra sütümüz mayalanıyor. Kalıp gibi oluyor. Bir bıçak yardımı ile katılaşmış (yoğuttan biraz daha katı) peynirimizi tencerede kesiyoruz.

 
Altını açıp sarı suyunu bırakacak şekilde karıştırıyoruz. Yine elimizi ısıracak hale gelecek daha fazla değil.
 
Ocaktan alıp süzme torbamıza koyuyoruz. Süzülen suyu ben atmıyorum Çiçekleri sulayabilirisiniz. 2-3 saat torbanın içinde mayalanmasına devam etmesini bekleyeceğiz.

 
Daha sonra keseden çıkartıp küçük küçük parçalar halinde keseceğiz.
 

5 kg suyu bir tencerede kaynatıyoruz. İçine 1 çay bardağı tuzu ekliyoruz tuz içinde eriyor.

Küçük parçalara ayırdığımız peynirimizi bir süzgeç yardımı ile şekildeki gibi karıştırarak eritip sünecek hale getiriyoruz.
 
Yaptığımız bu sünen peyniri alıp bir güzel yoğuruyoruz ve içindeki suyu dışarı atıyoruz.
 
 
Şimdiden peynirimiz pastörize oldu bileJ belirli şekillerdeki kaplarda soğumaya bırakıyoruz.
 
 Peynirimiz hazıııııır. Afiyet olsunJ  eğer tarifimden yararlanarak peynir yapımını deneyenler olursa lütfen bana da mesaj atar mısınız? şimdiden teşekkürler....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder