21 Şubat 2014 Cuma

Pırasalı Sebze Çorbası (bebekler için son derece lezzetli)


(BEBEKLER İÇİN) PIRASALI SEBZE ÇORBASI

Bebeklerin damak zevkleri doğuştan getirdiklerinin yanı sıra bana göre sonradan yeme alışkanlığı ile değiştirilebiliyor. İlk oğlumda bunun farkına varamadım ama ikinci oğlumda sebzeye de ağırlık verecek öğünler hazırlamaya dikkat ettim. Böylece kereviz, pırasa, enginar, ıspanak gibi çocukların yerken problem çıkardıkları öğünleri biz daha kolay yiyebiliyoruz. Nasıl mı? Belki pek çok annenin bildiği çorba formülüyle tabiî kiJ.

MALZEMELER:

(eğer bebekler için yapılacaksa biliyorsunuz ki her öğünde ısıtılmış çorba değil taze çorba tüketmesine önem veriyoruz. Bu yüzden anneler içine koyacağımız ölçüleri daha iyi biliyor. Çünkü her anne kendi bebeğinin kullanım kılavuzu bir anlamda…)

1 adet en küçük boy patates

1 adet küçük havuç

(İnce pırasalardan arka yeşili alınarak) 3-4 tane pırasa

Yarım demet maydanoz

Kibrit kutusu büyüklüğünde kıyma

1 tatlı kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı bulgur

YAPILIŞI:

Bebeklerimiz ek besine geçtiği zaman doktorumuzun bizlere tavsiye ettiği öğünler, çorbalar, yoğurtlar var. Çorbalara geçtiğimiz zaman doktorumuz bize 2 kere çekilmiş dana kıyma kullanmamızı önerdi. Etimizi aldığımız yere bebeğim için 2 kere çekilmiş kıyma hazırlatıp, evde onları kibrit kutusu büyüklüğünde parçalara ayırıp derin dondurucuya yerleştirip her gün günlük hazırladığım çorbaya kullanıyordum. Bu yöntemi pazardan aldığım taze sebzelere de uygulamaya başlamıştım. Yukarıdaki sebzeleri miktarları daha fazla olacak, patates ve havuç sabit kalacak şekilde pırasa yerine kereviz ya da kabak, ya da enginar ile kombinler hazırlayıp saklama poşetleri ile derin dondurucuya kaldırıyordum. Böylece her gün hiç çözdürmeden düdüklü tencerenin içine bunları atıyorum. Şipşak hazır… Yukarıdaki tarifimin yapılışı da aynen bu şekilde. Düdüklü tencereye yağı, maydanozu ve diğer tüm malzemeleri çok ufaltmadan doğrayıp koyuyorum. Son zamanlarda biraz tuz da ekliyorum. 1 tutam pul biber de koyabilirisiniz. Suyunu göz kararı ayarlıyorum. İçine bulgur koyduğumuzu göz ardı etmemelisiniz. Yaklaşık 1 parmak geçiyor içine koyduğum su. Düdüklü tencerenizin pişirme zamanını bilirisiniz çünkü herkesin değişiyor benim için 20-25 dakika iken kayınvalidemin tenceresi 5 dakikada sebzeleri çırpıcı için hazır hale getiriyor. Çorbanız piştikten sonra el blendırınızdan ya da bebeğinizin yaşına göre süzgecinizden geçirip afiyetle servis edebilirsiniz. J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder